צוות רב - תחומי הכולל, נוסף על רופא/ת הריאות והאח/ות המתאם/ת, את הפיזיותרפיסט/ית המומחה בשיקום ריאתי שמהווה מרכיב מרכזי בכל תכנית שיקום. בנוסף, פעילים בתכנית כזו תזונאי/ת, גומל/ת מעישון ועובד/ת סוציאלי.
בתכנית השיקום ישנו מרכיב מרכזי של תרגילים ארוביים ותרגילי כוח בגפיים עליונות ותחתונות.
חינוך לבריאות על כל סוגיו. תמיכה פסיכולוגית וחברתית, והתפתחות "קבוצת תמיכה" לחולה.
מרכיבים להערכת יעילות התכנית ומדדי הערכה ותוצא. במסגרת זו נכללים הערכת קוצר הנשימה והעייפות, הערכת יכולת המאמץ בעזרת מבחן 6 דקות הליכה (או מבחנים דומים), ספירומטריה ושאלוני איכות חיים
הטמעת הרגלים לאורח חיים בריא בעתיד (לאחר סיום תכנית השיקום)
על פי הספרות, תכנית השיקום האופטימלית כוללת מפגשים בני שעה לפחות, ובמהלכם אימון אינטנסיבי של 40 - 30 דקות, 3 פעמים בשבוע למשך 8 - 6 שבועות לפחות. יחד עם זאת, בשל הקושי לעמוד בתכנית אינטנסיבית כל כך, תכנית השיקום המקובלת ביותר היא כזו המתרחשת פעמיים בשבוע, ונמשכת כ - 12 שבועות. נדרשות סך הכל לפחות 20 פגישות כדי להגיע להישגים פיזיולוגיים משמעותיים. מקובל לחשוב כי באופן כללי תכניות ממושכות יותר מביאות להשפעות משמעותיות וממושכות יותר.
היות שמדובר במטופלים הסובלים ממחלה כרונית נשימתית משמעותית ולעתים קרובות ממחלות לבביות ואחרות נוספות, פעילות השיקום מחייבת ניטור והשגחה קפדניים ומתמשכים. זו גם הסיבה שחלק ניכר מתכניות שיקום הריאות מתבצעות במסגרת של בתי החולים, אם כי אין בכך הכרח חד משמעי. בכל מקרה, הפעילות נעשית בדרך כלל על בסיס קבוצתי.
במסגרת ניטור המטופלים בזמן הפעילות יש להקפיד ולנטר את קצב הלב, תלונות היכולות להתפרש כתלונות הנובעות מאיסכמיה לבבית, סטורציה ולחץ דם. מטופלים המשתמשים בחמצן באופן קבוע, מומלץ כי ייבדקו ויתאמנו עם חמצן. לעתים מקובל כי גם מטופלים אשר אינם משתמשים בחמצן באופן מתמשך יתאמנו עם חמצן, וזאת מתוך כוונה לשפר את יכולות המאמץ שלהם ובכך לשפר את כושרם הגופני ויכולת המאמץ שלהם.
הפעילות הגופנית במסגרת תכנית שיקום ריאות דומה לפעילות שאותה מבצעים בריאים להעלאת הכושר הגופני, אך תוך התאמת עצימות הפעילות לחולים כרוניים. מומלץ כי המאמץ יהיו בכיוון העליון של גבול היכולת, כאשר פרק הזמן שבו מגיעים לטווח זה עולה ככל שחולף הזמן בתכנית השיקום. בהתחלה היווה מבחן המאמץ המדורג הבסיס לתכנון הפעילות הארובית הנעשית בסדנת השיקום. בדיקה זו מהווה עדיין את ה - "Gold Standard" בתכנון השיקום והכלי היעיל ביותר למטרה זו. ההמלצה הכללית במטופלים העוברים בדיקה זו היא לכוון את המטופל לעבודה מתמשכת בקצב של כ - 60% מקצב העבודה המקסימלי אליו הגיע בבדיקה.
כלי נוסף, פשוט יותר, המשמש בקביעת התכנית הטיפולית, הוא מדידת מרחק ההליכה במשך 6 דקות הליכה. על פי ההמלצות המקובלות, יעד מהירות תרגולי ההליכה יחושב לפי 80% ממהירות ההליכה במבדק זה. תוצאות מבחן ההליכה יחד עם גובה המטופל מהוות את הבסיס לחישוב עומס עבודה על אופניים, בהעדר מבחן מאמץ מדורג, וזאת על פי נוסחאות מורכבות שפותחו למטרה זו. במצבים שבהם מסתפקים במבחן 6 דקות הליכה לקביעת תכנית הטיפול, נהוג להשלים מבחן מאמץ לבבי (Ergometric Stress Testing) במטרה לשלול מצב איסכמי פעיל.
במהלך התקדמות הסדנה תבוצע על ידי הפיזיותרפיסט/ית התאמה של אימון ההליכה/אופניים, כולל אופני ידיים, כך שיגדלו זמן האימון, מהירותו ו/או זווית/עומס הפעולה. בהכללה יש להתקדם בפעילות בצורה שניקוד ה - Borg Scale בזמן המאמץ יישאר באופן מתמשך בין 6 - 4 (מתוך 10). בנוסף לאימון הארובי וחיזוק שרירי השלד, מומלץ במהלך סדנת השיקום לשלב טכניקות וטיפולים נוספים שכוללים טכניקות לניקוז ליחה; טכניקות לשיפור תנועתיות בית החזה, שיפור היציבה וחגורת הכתפיים; מתיחות לשיפור הגמישות בכלל חלקי הגוף; ולימוד אסטרטגיות להתמודדות עם קוצר נשימה בחיי היומיום.
במטופלים עם מגבלה בזרימת האוויר, מומלץ מתן טיפול במרחיבי סמפונות לפני התחלת הפעילות, על מנת לחזק ולשפר את יכולת המאמץ והתפקוד בזמן האימון. מתן חמצן בזמן שיקום ריאות, בלא קשר לשאלה האם קיימת דסטורציה בזמן מאמץ, מאפשר לעתים קרובות עלייה בעצימות האימון ו/או הורדת התסמינים בזמן הפעילות. עם זאת, לא ברור האם שיפור זה מתורגם לשיפור במדדים קליניים לאחר האימון.
בחלק מן החולים הסובלים מ - COPD קשה במיוחד, עם תגובה תת אופטימלית למאמץ, ניתן להיעזר בהנשמה בלתי פולשנית בעזרת מסיכה (BiPAP, Bilevel Positive Airway Pressure) כאמצעי עזר לאימון, על מנת לאפשר עלייה בעצימות האימון על ידי הורדת העומס על שרירי הנשימה. היות שהנשמה כזו היא קשה ודורשנית, מומלץ לעשות בה שימוש רק במטופלים המראים רווח מטיפול זה. נדרשים מחקרים נוספים במטרה לבחון את תפקידו של כלי זה בשיקום הריאתי.
החלק ה"חינוכי" של שיקום ריאתי, מעבר להתמקדות בגמילה מעישון כאשר הדבר נדרש, מדגיש בעיקר מרכיבים וכישורים של טיפול וניהול עצמי. כך נכללת "תכנית פעולה" לזיהוי מוקדם וטיפול בהחמרות, טיפולים עצמיים לסילוק הפרשות ושיפור הנשימה. חלק זה כולל גם הדרכה לשימוש נכון בתרופות, בדגש על המשאפים השונים, עיסוק בתרבות הפנאי של המטופלים, כולל נסיעות, טיולים ותפקוד מיני, שיטות הרפיה ורגיעה וכן דיון בסוגיות הקשורות להעדפות סוף החיים. דגש מיוחד ניתן לחינוך לפעילות גופנית ולהמשך פעילות בבית לאחר סיום סדנת השיקום.